Ahşap Boyama Nasıl Yapılır?

Ahşap Boyama Nasıl Yapılır?

Eski mobilyalarını atmadan önce bir daha düşün! Dilersen onları, yapacağın ufak yeniliklerle yepyeni birer eşyaya dönüştürebilirsin. Ahşap boyama sayesinde pratik bir şekilde eski mobilyalarını yenileyip farklı yaşam alanlarında kullanmaya devam edebilir; ya da onları ikinci el eşya olarak satışa çıkarabilirsin. Ancak, el emeği ürünlerle dekorasyona hareket katmak istiyorsan, bu işin inceliklerini öğrenmen şart! Bu bilgilere sahip olduğunda, birbirinden kullanışlı ham ahşap ürünleri dilediğin renk ve desenlerle süsleyebilirsin. İşte, bunun için sahip olman gereken ahşap boyama malzemeleri ve öğrenmek isteyeceğin zevkli ve pratik ahşap boyama teknikleri…

Ahşap Boyama Nasıl Yapılır?

Ahşap boyama konusunda uzmanlaşmak istiyorsan, çevrendeki herhangi bir ahşap boyama kursu sayesinde bu alanda kendini oldukça geliştirebilirsin. Ancak, bizim vereceğimiz pratik bilgilerle de bu aktiviteyi kendi başına yapabileceğin, keyifli bir hobiye dönüştürebilirsin. İlk olarak gerekli malzemeleri temin etmelisin. Ardından söyleyeceğimiz adımları izleyerek istediğin herhangi bir ahşap yüzeyi hemen renklendirmeye başlayabilirsin.

Ahşap Boyama Malzemeleri Nelerdir?

  • Boyanabilir ahşap ürünler: İster ham olarak satılan tepsi, kutu, sehpa, anahtarlık gibi çeşitli ahşap ürünlerden satın al; istersen de evindeki sandalye, masa, kitaplık, komodin, dolap ya da aklına gelebilecek herhangi bir mobilyayı boya! Dilersen de ikinci el olarak satın aldığın eşyaları kendi dekorasyonuna uygun hale getirmek için ahşap boyamadan yararlan; seçim senin!
  • Zımpara: Ahşap boyama yapmaya başlamadan önce boyayacağın yüzeyi pürüzsüz hale getirmelisin. Bu nedenle ilk ihtiyacın olan malzeme zımpara olacak. Geniş yüzeylerde sünger zımpara kullanabilirsin. Ancak küçük detaylar ve ulaşılması zor yüzeyler için, bir adet de kağıt zımpara almanda fayda var.
  • Boya: Ahşap yüzeylerin boyanmasında akrilik boyalar kullanılır. Sen de farklı markaların satışa sunduğu rengarenk boya çeşitlerinden dilediğini satın alabilirsin. Mat, parlak, metalik gibi farklı özelliklere sahip boyalarla birbirinden özgün çalışmalara imza atabilirsin. Zımparaladığın yüzeye ilk kat boyayı uyguladıktan sonra yeni bir uygulama yapmadan önce mutlaka boyanın kurumasını beklemelisin.
  • Fırça: Ahşap boyama için mutlaka farklı boyutlarda birkaç tane fırçan olmalı. Çünkü yüzeylerin genişliğine ve uygulayacağın tekniklere göre boyama sırasında farklı özelliklere sahip fırçalara ihtiyaç duyabilirsin.
  • Vernik: Doğru teknikleri uygulayarak ahşap boyama işlemini tamamladıktan sonra yüzeyin pürüzsüz bir görünüme sahip olması ve boyanın dayanıklı olması için vernik kullanman şart! Boyamış olduğun yüzeye isteğine göre parlak ya da mat bir vernik uygulayabilirsin. Benzer şekilde likit ve sprey vernik çeşitlerinden de dilediğini seçebilirsin. Sprey verniklerin kullanımı daha pratiktir. Ancak, birkaç kat halinde fırça ile uyguladığın likit vernikten daha uzun süreli ve kaliteli bir sonuç alabilirsin. Vernik uygulayacağın yüzey mutlaka kuru olmalı. Bu nedenle, yüzeydeki boya katmanları tamamen kurumadan vernik işlemine asla geçmemelisin.

En Pratik Ahşap Boyama Teknikleri

Ahşap boyamada kullanılan çok sayıda farklı teknik var. Her birinin zorluk seviyesi değişken olmakla birlikte; en pratik şekilde uygulayabileceğin teknikler şunlar:

  • Stencil Tekniği: Üzerinde boşluklu bir desen çizimi bulunan, hazır stencil şablonlardan birini al ve objenin üstüne yerleştir. İster sprey, istersen de likit boya kullanarak bu deseni ahşap obje üzerine kolayca aktarabilirsin.
  • Eskitme Tekniği: Düz bir renge boyadığın ahşap yüzeyde ufak fırça dokunuşları ile vintage bir görünüm yaratmak istiyorsan kuru ve eski bir fırçayı eline al ve eskitme deseni oluşturmak istediğin renkteki boyaya hafifçe daldır. Fazla boyayı peçete veya kağıt üzerinde yapacağın birkaç fırça vuruşu ile temizledikten sonra fırçada kalan belli belirsiz boyayı yatay, sert ve tek bir hareketle eskitme yapmak istediğin yüzeye sür. Birkaç kere tekrarladığın bu uygulama ile nesnelere eskitme görünümü verebilirsin. Daha doğal bir etki yaratmak için birleşim noktaları ve sivri köşelerde daha yoğun uygulama yapabilirsin.
  • Kolay transfer ve dekupaj: İlk kat boyayı uyguladıktan sonra farklı desenlere sahip kolay transfer ve dekupaj kağıtlarını kullanarak birbirinden güzel tasarımlar yapabilirsin. Dekupaj için, özel olarak satılan dekupaj tutkalından satın almalı ve elindeki deseni bu tutkal yardımı ile boyalı ahşap yüzeye yapıştırmalısın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir